sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pyhäinpäiväksi karpalokakku



Työkaverit tilasivat Pyhäinpäivän pippaloihin
täytekakun. Tylsää elämää voi tietty värittää
myös siten, että tekee taas kerran jotain,
mitä ei ole aiemmin kokeillut, ja mitä
ei oikein voi edes koemaistaa.

Vuodenajan innoittamana päätin siis
tehdä kinuski-karpalotäytekakun. En ole
aiemmin käyttänyt karpaloa missään leivonnassa.




Päinvastoin kuin edellisiin juhliin leivotut kakut,
tällä kertaa kakkupohja kohosi hienosti,
oli tosi tasainen ja leikatut kerrokset olivat
täsmälleen suoria ja samankorkuisia.

Alku oli siis tosi lupaava. 



Kakun väliin valmistin hillon karpaloista;
noin litraan karpaloita lisäsin kolmisen desilitraa ihan tavallista
kidesokeria. Keittelin hilloa kolme varttia, paseerasin
ja keitin vielä vähän aikaa, kunnes
hillo sakeni, ja laitoin jääkaappiin yöksi jäähtymään.
Tuloksena oli lähes marmeladimainen,
tasainen hillo, ihan täydellinen kakun väliin.

Karpalon kirpeyttä tasaamaan tein täytteen,
johon laitoin 500g tavallista maitorahkaa,
6 dl vispikermaa ja 200g sulatettua
valkosuklaata. Makeutin täytettä vielä hiukan
sokerilla ja vaniljasokerilla.

Käytin tuota samaa täytettä myös kakun
koristepursotuksiin. Valkosuklaa kiinteyttää
täytteen, joten siitä tulee hyvä ja kestävä
pursotus - vielä pitäisi opetella
vähän eri pursotustekniikoita, niin saisi
myös näköä kakkuihin.



Kinuskikuorrutus pinnalle, kakun
täytettä hiukan koristeeksi reunoille
ja koristeeksi keko lumikarpaloita keskelle.

Ennakkoon vähän pelkäsin karpalon
kirpeyden tulevan kakussa liikaa esiin,
mutta hilloksi keitettynä ja valkosuklaarahkalla
höystettynä se sopi mielestäni kakkuun tosi hyvin.

Lopputulos oli raikas ja hyvänmakuinen,
karpalon kaunis väri myös tuli hyvin
esiin leikatussa kakkuviipaleessa.
 

1 kommentti: